poniedziałek, 16 marca 2015

Zapiekanka


Zapiekanka ziemniaczana z mięsem

Bardzo proste w przygotowaniu

Ziemniaki obieramy kroimy w ćwiartki czy jak kto woli.
Posypujemy przyprawą do ziemniaków, solą i słodka papryką.
Polewamy odrobiną oliwy i wkładamy do piekarnika.

Gdy ziemniaki się smażą przygotowujemy mięso.
Ja mam w tym przepisie 300 gr wołowego i 300 gram piersi z kurczaka.
Wołowiną podsmażamy na patelni z pieprzem i solą oraz odrobinę papryki. 
Jak wołowina się zarumieni dodajemy pokrojonego kurczaka i dalej  razem smażymy do 
al dente.
Całość zmięknie w piekarniku.

Gdy ziemniaki są już miękkie dodajemy na to mięso, dalej podsmażamy w piekarniku w 180 stopniach do momentu miękkości mięsa i chrupkości  ziemniaków.
Na sam koniec dodajemy  por i kukurydzę.



1. Obraz przed włożeniem do piekarnika
               
 2. Upieczone mięso

3. Gotowe

Ps. Smaczne jest również z  pieczarkami  i czerwoną cebulą. Jednak w tym przepisie nie dodałam gdyż moje dzieciaki nie lubią. 

Polane keczupem jest pyszne polecam.

Brak komentarzy: