Zapiekanka ziemniaczana z mięsem
Bardzo proste w przygotowaniu
Ziemniaki obieramy kroimy w ćwiartki czy jak kto woli.
Posypujemy przyprawą do ziemniaków, solą i słodka papryką.
Polewamy odrobiną oliwy i wkładamy do piekarnika.
Gdy ziemniaki się smażą przygotowujemy mięso.
Ja mam w tym przepisie 300 gr wołowego i 300 gram piersi z kurczaka.
Wołowiną podsmażamy na patelni z pieprzem i solą oraz odrobinę papryki.
Jak wołowina się zarumieni dodajemy pokrojonego kurczaka i dalej razem smażymy do
al dente.
Całość zmięknie w piekarniku.
Gdy ziemniaki są już miękkie dodajemy na to mięso, dalej podsmażamy w piekarniku w 180 stopniach do momentu miękkości mięsa i chrupkości ziemniaków.
Na sam koniec dodajemy por i kukurydzę.
Ps. Smaczne jest również z pieczarkami i czerwoną cebulą. Jednak w tym przepisie nie dodałam gdyż moje dzieciaki nie lubią.
Polane keczupem jest pyszne polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz