piątek, 17 kwietnia 2015

Własciwości odżywcze kaszy


Kasza dla zdrowia i figury!




Dlaczego warto jeść kasze?

Kasza  zawiera dużo białka o wysokiej wartości odżywczej - lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie potrafi wytwarzać.  Ponadto pod względem wartości odżywczej kasze przewyższają ryż, makaron i ziemniaki. Są bogatym źródłem skrobi, która w organizmie rozkłada się powoli na glukozę  które jest paliwem potrzebnym do pracy mózgu i wszystkich innych komórek.

100 g ugotowanej kaszy dostarcza naszemu organizmowi  dzienne zapotrzebowanie na węglowodany.

Rodzaje kasz :

Kasza jęczmienna – jest najlepszym  źródłem błonnika β-glukan, którego zaletą jest korzystny wpływ na błonę śluzową jelit oraz obniżanie stężenia cholesterolu we krwi.

Kasza gryczana - dostarcza organizmowi aminokwas lizynę odpowiedzialną za wchłanianie wapnia i koncentrację uwagi oraz aminokwas tryptofan pobudzający do wytwarzania hormonu szczęścia i melatoniny zapewniającej spokojny sen. Nie zawiera glutenu, dlatego jest polecana osobom z celiakią i stosujących dietę bezglutenową.

Kasza jaglana - jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość.

Kuskus – Uznawana przez Muzułmanów  za symbol szczęścia i bogactwa. Zawiera co prawda mniej błonnika niż inne kasze jednak  Lekkostrawny i sycący przysmak jest polecany dzieciom, osobom starszym i kobietom w ciąży.

Kasza kukurydziana  Zawiera β-Karoten , który nadaje naszej skórze piękny, brzoskwiniowy odcień i jest mocnym przeciwutleniaczem. Kasza kukurydziana zapobiega nowotworom oraz dba o zachowanie młodości skóry. Jest niezastąpiona podczas odchudzania gdyż wspomaga metabolizm. Z uwagi na dużą wartość odżywczą i łatwostrawność, polecana jest osobom starszym oraz osobom na diecie bezglutenowej.

Brak komentarzy: