Kasza dla zdrowia i figury!
Dlaczego warto jeść kasze?
100 g ugotowanej kaszy dostarcza
naszemu organizmowi dzienne
zapotrzebowanie na węglowodany.
Rodzaje kasz :
Kasza jęczmienna
– jest najlepszym źródłem błonnika β-glukan,
którego zaletą jest korzystny wpływ na błonę śluzową jelit oraz obniżanie
stężenia cholesterolu we krwi.
Kasza gryczana - dostarcza organizmowi aminokwas lizynę odpowiedzialną za
wchłanianie wapnia i koncentrację uwagi oraz aminokwas tryptofan pobudzający do
wytwarzania hormonu szczęścia i melatoniny zapewniającej spokojny sen. Nie zawiera glutenu,
dlatego jest polecana osobom z celiakią i stosujących dietę bezglutenową.
Kasza jaglana - jest lekkostrawna i nie
uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na
celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość.
Kuskus – Uznawana
przez Muzułmanów za symbol szczęścia i
bogactwa. Zawiera co prawda mniej błonnika niż inne kasze jednak Lekkostrawny i sycący przysmak jest polecany
dzieciom, osobom starszym i kobietom w ciąży.
Kasza kukurydziana – Zawiera β-Karoten , który nadaje naszej skórze
piękny, brzoskwiniowy odcień i jest mocnym przeciwutleniaczem. Kasza
kukurydziana zapobiega nowotworom oraz dba o zachowanie młodości skóry. Jest
niezastąpiona podczas odchudzania gdyż wspomaga metabolizm. Z uwagi na dużą
wartość odżywczą i łatwostrawność, polecana jest osobom starszym oraz osobom na
diecie bezglutenowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz