poniedziałek, 18 maja 2015

Właściwości i wartości odżywcze Rabarbaru



Co wiemy o rabarbaru?


Jak zauważyliście na warzywnych straganach pojawił się rabarbar inaczej rzewień. Jest on  źródłem cennych witamin, minerałów oraz błonnika. Warzywo to jest niskokaloryczne dlatego polecane jest osobom dbającym o smukłą sylwetkę.

Korzeń rabarbaru od wieków stosowany jest jako lek oczyszczający i dezynfekujący przewód pokarmowy. Ostatnie badania dowodzą iż podgrzewany do wysokich temperatur ma właściwości antynowotworowe. Warto wspomnieć że, w Chinach zajmuje on ważną rolę wśród roślin leczniczych.





Ważne!

Trzeba zaznaczyć że, warzywo to zawiera kwas szczawiowy który, odpowiedzialny jest za psucie się zębów, wypłukiwanie wapnia z organizmu oraz powstawanie kamieni nerkowych. Jednak negatywne skutki mają wpływ na nasze zdrowie tylko przy zbyt dużej ilości produktu w naszej diecie. A więc, nie obawiajmy się wprowadzić go do naszej diety, ale zachowajmy zdrowy umiar;)

Brak komentarzy: