sobota, 19 września 2015

Właściwości orzecha włoskiego



Orzech włoski


Jeśli nie jesz mięsa i ryb, powinnaś sięgnąć po orzechy włoskie, aby uzupełnić białko i kwasy omega -3.   Już 3 orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3.  Jest w nich też L-arginina, substancja, która wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych. Dlatego warto je chrupać profilaktycznie i w chorobach serca. Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność, a także wiąże i unieszkodliwia substancje rakotwórcze.
 Jego właściwości lecznicze są nie do przecenienia gdyż działa na zaparcia pokarmowe, rotawirusy oraz grypę żołądkową.  Zaopatrz więc swoją domową apteczkę w ten cenny lek.

Medycyna ludowa zalecała stosowanie orzechów włoskich - najczęściej w formie alkoholowych nalewek - na bóle brzucha i biegunki.  Taki medykament przyrządzano najczęściej z niedojrzałych jeszcze owoców.




Przepis na nalewkę z zielonych orzechów.




Chciałabym zaznaczyć, że nalewka ta działa oczyszczająco na organizm, szczególnie polecana jest na ostrą biegunkę, bóle żołądka,  jelit i dolegliwości wątroby.

Przepis i potrzebne składniki:

  •       na każde 5 orzechów bierzemy 3-4 łyżeczki cukru i 100 ml spirytusu.


Potrzebne są nam niedojrzałe orzechy, które myjemy ciepłą wodą. Każdy orzech drobno kroimy wraz z zewnętrzną zieloną łupiną ( koniecznie w gunowych rękawiczkach, ponieważ sok z orzechów bardzo brudzi ręce). Układamy w słoiku, dodajemy cukier i zalewamy spirytusem. Tak przygotowaną miksturę odstawiamy na miesiąc, pamiętajmy by codziennie nim wstrząsając, aby rozpuścił się cukier. Po tym czasie nalewkę należy przefiltrować przez trzykrotnie złożoną gazę i rozlewamy do butelki z ciemnego szkła. Aby nalewka przyniosła pożądany efekt pijemy 40 kropli na cukier lub rozpuszczamy w ciepłej wodzie . Stosujemy 2-3 razy dziennie.




Brak komentarzy: