Orzech włoski
Jeśli nie jesz mięsa i ryb, powinnaś sięgnąć
po orzechy włoskie, aby uzupełnić białko i kwasy omega -3. Już 3 orzechy pokrywają dzienne
zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Jest w nich też L-arginina, substancja, która
wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych. Dlatego warto je chrupać
profilaktycznie i w chorobach serca. Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi
odporność, a także wiąże i unieszkodliwia substancje rakotwórcze.
Jego właściwości lecznicze są
nie do przecenienia gdyż działa na zaparcia pokarmowe, rotawirusy oraz grypę
żołądkową. Zaopatrz więc swoją domową apteczkę w ten cenny lek.
Medycyna ludowa
zalecała stosowanie orzechów włoskich - najczęściej w formie alkoholowych
nalewek - na bóle brzucha i biegunki. Taki medykament przyrządzano najczęściej
z niedojrzałych jeszcze owoców.
Przepis na nalewkę z zielonych orzechów.
Chciałabym zaznaczyć, że nalewka ta działa
oczyszczająco na organizm, szczególnie polecana jest na ostrą biegunkę, bóle
żołądka, jelit i dolegliwości wątroby.
Przepis i potrzebne składniki:
- na każde 5 orzechów bierzemy 3-4 łyżeczki cukru i 100 ml spirytusu.
Potrzebne są nam niedojrzałe orzechy, które myjemy
ciepłą wodą. Każdy orzech drobno kroimy wraz z zewnętrzną zieloną łupiną (
koniecznie w gunowych rękawiczkach, ponieważ sok z orzechów bardzo brudzi
ręce). Układamy w słoiku, dodajemy cukier i zalewamy spirytusem. Tak
przygotowaną miksturę odstawiamy na miesiąc, pamiętajmy by codziennie nim
wstrząsając, aby rozpuścił się cukier. Po tym czasie nalewkę należy
przefiltrować przez trzykrotnie złożoną gazę i rozlewamy do butelki z ciemnego
szkła. Aby nalewka przyniosła pożądany efekt pijemy 40 kropli na cukier lub rozpuszczamy w ciepłej wodzie . Stosujemy 2-3 razy dziennie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz